novi grb mali 2

Predstavljanje knjige Jasenovački logori – istraživanja u Dobretićima

knjiga jasenovacki logori 1446718993

Zavičajni klub P O U G A R J E 

poziva vasna predstavljanje knjige Jasenovački logori – istraživanja,  koja će se održati 12. lipnja 2016. godine sa početkom u 13:00 sati u dvorani općinskog vijeća u Dobretićima. Jedan od autora knjige i njen predstavljač biti će naš Pougarac prof. Stipo Pilić. Vidimo se!

Prilog za predstavljanje knjige Jasenovački logori – istraživanja u Dobretićma 12. lipnja 2016. godine

Knjiga Jasenovački logori - istraživanja, prvi put je objavljena u svibnju 2015. godine, a potom u listopadu iste godine 2. izdanje donosi intrigantne i provjerene informacije o zbivanjima u logoru u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu, ali i logoru koji je ondje postojao nakon rata, za zarobljene hrvatske vojnike i domoljube.

Na temelju arhivskih dokumenata i razgovora s bivšim zatočenicima, autori su zaključili da logor u ratno doba nije bio logor smrti, odnosno mjesto masovnih likvidacija, nego radni logor za djelatne protivnike Nezavisne Države Hrvatske te skupinu Židova koji su bili izuzeti od deportacija u Njemačku.

Stoga se u knjizi opisuje logorska svakodnevica, prehrana zatočenika, vođenje kartoteke i različiti radovi koji su se ondje obavljali. Donose se dokumenti o amnestijama i puštanjima velikog broja zatočenika na slobodu, o čemu se šutjelo gotovo 70 godina.

U poslijeratno doba logori u Jasenovcu i obližnjoj Staroj Gradiški, osim kao postaje Križnog puta i stratišta, bili su mjesta za zatvaranje stvarnih i potencijalnih protivnika komunističkog režima, ratnih zarobljenika i kažnjenika na različite kazne, što se godinama prešućivalo.

Knjiga je plod rada više autora, a dvojica od njih, Stipo Pilić i Igor Vukić, gostovat će na predstavljanju. Pilić je profesor povijesti, koju predaje u osnovnoj školi. Istraživanjem i pisanjem o žrtavama rata i poraća bavi se dugi niz godina. Vukić je zagrebački novinar koji se usredotočio na istraživanje ratnog logora u Jasenovcu, o čemu je također objavio niz članaka i feljtona.

Njih su dvojica članovi Društva za istraživanje trostrukog logora u Jasenovcu, koje nastoji rasvijetliti to kontroverzno razdoblje hrvatske povijesti. Knjiga „Jasenovački logori-istraživanja“ prilog je društva rušenju tzv. jasenovačkog mita kojim se godinama hrvatskom narodu nametao teret tobožnje genocidnosti.

. „Ni sanjali nismo koliko mogu biti lažne priče o Jasenovcu koje smo do sada slušali! Radi se o vrlo ozbiljnoj knjizi, s citatima izvora svakog podatka, čitkoj i stvarno znanstveno vrijednoj. Knjiga koju bi morao pročitati svaki domoljubni Hrvat“, napisao je u recenziji prof. dr. sc. Matko Marušić

Posjetitelji će na predstavljanju moći knjigu kupiti po prigodnoj cijeni od 100 kuna.

O sudionicima tribine:

Igor Vukić je novinar koji je u karijeri surađivao s nizom hrvatskih medija (Vjesnik, Novi list, Novosti, Jutarnji list, Privredni vjesnik). S logorom u Jasenovcu, koji intenzivno istražuje posljednih pet godina, i obiteljski je povezan: njegov otac tada četverogodišnjak, zatim baka, prabaka i pradjed, bili su 1942. u logoru nakon zarobljavanja na Kozari. Do početka 1942. godine taj dio Vukićeve obitelji živio je u selu Gradina, točno nasuprot jasenovačkog logora. Feljton „Zanemarene činjenice o jasenovačkom logoru“, Vukić je objavio 2013. godine u Glasu Koncila.

Stipo Pilić profesor je povijesti i geografije, i te predmete predaje u osnovnoj školi u Zagrebu. Dugi niz godina istražuje zbivanja, osobito stradanja žrtava u Drugom svjetskom ratu i poraću. Sudjelovao je, uz ostalo, u pisanju zbornika Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. te u istraživanju grobišta žrtava poslijeratnih komunističkih likvidacija u Zagrebu, Macelju i drugdje. Sudionik je Domovinskog rata pa iz prve ruke piše i o tom razdoblju hrvatske povijesti.

Share

Jeste li znali...

Jeste li znali
Go to top