ZK POUGARJE KRAJ zimski2 mali

O udruzi zavičajni klub „Pougarje“

Udruga zavičajni klub „Pougarje“ osnovana je 27. ožujka 2001. godine, kada je donesen i statut iste. Osnovali su je pougarski studenti, a sjedište udruge bilo je u Zagrebu. Za prvog predsjednika udruge izabran je Boro Bubnjić. Cilj udruge je bio promovirati sva pougarska dobra. Od prikupljanja jezičnih osobitosti Pougaraca, legendi, priča, predaja, materijalne građe, povijesnih istraživanja do humanitarnih dijelovanja, sve kako je u statutu Udruge zapisano.

Udruga ima i svoj grb, koji je u obliku štita podjeljen u dva dijela, u prvom dijelu je Crkva koja simbolizira katoličku vjeru, a u drugom kula koja je dokaz bogate prošlosti Pougarja. Autor toga grba je Šimun Aščić.

png zk pougarje

Udruga je dijelovala vrlo aktivno oko 3 godine, te je u tome razdoblju organizirala 3 zavičajne večeri Pougaraca u Zagrebu, izdala 4 broja lista „Glas Pougarja“, humanitarnim akcijama pomogla nekoliko Pougaraca, inicirala simpozij povodom 300. godine rođenja biskupa fra Marka Dobretića te poštansku markicu sa njegovim likom.

U proljeće 2013. godine ponovno se javlja ideja za obnovom rada kluba, tako je za 5. svibnja 2013. godine sazvana izborna skupština na kojoj je  izabrano novo vodstvo na mandat od 4 godine. Kroz ljetne mjesece izvršeno je ovlaštenje novog vodstva u upravi grada Zagreba, te je za 27. listopada sazvana 1. redovna skupština. Najvažnija odluka je ponovno pokretanje lista „Glas Pougarja“, o čijim ćete pojedinostima uskoro biti obaviješteni. Spomenuto je i snimanje dokumentarnog filma o Pougarju, u produkciji kluba.

pougarje

Zbog neposjedovanja digitalne verzije grba, bilo je se primorano ići u njegovo ponovno crtanje, te je urađeno nekoliko korekcija postojećeg grba. Autor ove verzije grba je Ivo Aščić. Isti bi trebao ići na usvajanje na prvoj idućoj skupštini udruge.

ZK Pougarje grb png

Share

Jeste li znali...

Jeste li znali
Go to top